orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Az ünnepi készülődés közben a gyógyszerekről se feledkezzünk meg!

2014.12.18. Nyomtatás
Twitter

Egymást követően 5 egybefüggő munkaszüneti nap áll előttünk, a karácsonyi bevásárlás során azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy az ünnepnapokban gondot okozhat, ha éppen akkor fogy el a rendszeresen szedett gyógyszer, a lázcsillapító vagy a hasmenéses tüneteket enyhítő készítmény. Ezért az ÁNTSZ azt javasolja, hogy ebből a szempontból is mindenki készüljön fel a következő napokban. Idejében keresse fel háziorvosát, ha rendszeresen szedett gyógyszere kifogyóban van, mivel az ünnepnapokon ezek beszerzése is nehézségekbe ütközhet.

A legfontosabb, hogy a rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állók, így a például a vérnyomás- és koleszterincsökkentő szereket szedők, inzulinkezelésre szorulók a szükséges készítményeket háziorvosukkal még időben felírassák, és orvosi vényeiket kiváltsák.

Ugyancsak célszerű áttekinteni a „házi patikát”. Legyenek otthon megfázásos tüneteket enyhítő, láz- és köhögéscsillapító szerek. Jó, ha van kéznél gyomor- és bélpanaszokra (pl. hasmenés, székrekedés) szolgáló készítmény. Itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy karácsonykor is tanúsítsunk önmérsékletet az evésben és az alkoholfogyasztásban is. Ha rendszeres diétát írt elő az orvos, azt tartsuk meg, számos kellemetlen tünetet tudunk mindezzel elkerülni.

A sütés-főzés, gyertyagyújtás közben gyakran fordulnak elő égési sérülések, ezért hasznos, ha ezek gyors ellátására is felkészülünk az erre szolgáló készítményekkel. A kisebb konyhai balesetek (pl. vágási sérülések) esetére is legyen otthon kötszer, sebfertőtlenítő szer, gyorstapasz is.

Az ügyeletes gyógyszertárak listája megtalálható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat internetes oldalán a www.antsz.hu címen az „Ügyeletek” menüpont alatt.

A gyógyszertári ügyeleti lista közvetlen internetes elérhetősége: https://www.antsz.hu/gyogyszerellatas/lakossagi_tajekoztatas/gyogyszertar_ugyeletek

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala