orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Küszöbön áll a rágcsálóirtó termékek engedélyezésével kapcsolatos eljárások átalakítása

2014.11.07. Nyomtatás
Twitter

Az ipar, az üzleti élet szereplőit is bevonják a hatóságok abba a tárgyalás sorozatba, melynek célja az úgynevezett biocid termékek engedélyezési folyamatának összehangolása. Ennek keretében első alkalommal vehettek részt magyar piaci szereplők a Közép-európai Biocid Munkacsoport ülésén, amelyet ez alkalommal Magyarország, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szervezett meg.

A biocidok olyan termékek, melyek hatóanyagai kémiai anyagok vagy akár mikroorganizmusok is lehetnek, és amelyeket kártevő élőlények ellen használnak irtó-, gátló- illetve riasztószerként. Ilyen jellegű készítményeket az ivóvíz kezelésére ugyanúgy használnak, mint például az úszómedencék tisztántartására, fertőtlenítésére. A biocid termékek közé tartoznak a különböző szúnyog- és kullancsriasztók, patkányirtók. A biocidok tartósítószerként alkalmasak arra is, hogy meggátolják a feldolgozott termékek penészedését, de akár a különböző faanyagok védelmét is szolgálhatják.

Mivel a hatóanyagok egy jelentős része az emberre és a környezetre is veszélyes méreg lehet, ezért forgalomba hozataluk, felhasználásuk szigorú engedélyezési eljáráshoz kötött, amit egységes, európai uniós jogszabályok biztosítanak. Ezzel összefüggésben az egyes országok úgynevezett kompetens hatóságainak vannak gyakorlati feladataik (bejelentés, engedélyezés). Hazánkban ezt a területet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), azaz az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és tudományos háttérintézményei felügyelik. A biocid termékkel végzett tevékenységek és a biocid termék összetételének rendszeres ellenőrzésében fontos szerepe van a járási, kerületi egészségügyi hatóságoknak, egyes jogköröket illetően pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak.

A közép-európai térség biocid hatóságai 2008-ban egy munkacsoportot hoztak létre, hogy erősítsék az egymás közötti együttműködést, gyorsítsák az információcserét, továbbá, hogy egységesen, egyeztetett állásponttal léphessenek fel az európai uniós fórumokon. A szervezés feladatát a tagállamok (Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, továbbá Ciprus és Olaszország) rotációs rendszerben, egymással egyeztetve osztják meg egymás között. A Közép-európai Biocid Munkacsoport (Mid-European Group on Biocides - MEGB) 15. ülését az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szervezte meg októberben.

A budapesti ülésen mutatták be azt a stratégiát, amelyet – a tervek szerint – a MEGB tagállamok a biocid termékek úgynevezett párhuzamos kölcsönös elismerési eljárása során követnek majd. Elfogadásáról a következő ülésen döntenek a tagállamok. Célul tűzték ki, hogy egy olyan közös tájékoztató dokumentumot dolgoznak ki, amely tartalmaz minden olyan lényeges információt, amit a MEGB tagállamaiban a biocid termékek engedélyezésével kapcsolatban tudni kell. Mindez a kérelmezők, engedélyt kérők számára jelent majd óriási segítséget. Az útmutató a tervek szerint először angol nyelven készül el, ezt követően pedig minden MEGB tagállam hivatalos nyelvére lefordítják.

A résztvevők kiemelt helyen foglalkoztak a rágcsálóirtó termékek hatóanyagainak és termékengedélyeinek küszöbön álló megújításával, összehasonlító értékelésével. A folyamat a kompetens hatóságok számára is összetett, komoly kihívást jelentő feladat lesz a következő években. Az alapelveket már rögzítették, de az eljárások részleteiről még viták folynak a tagállamok között.

Az egyeztetésre a MEGB tagországai összesen kilenc külföldi szakértőt delegáltak. Hazánkat az Országos Tisztifőorvosi Hivatal keretein belül működő Biocid Kompetens Hatóság képviselte. A munkában részt vettek az ÁNTSZ tudományos háttérintézményei és a NÉBIH biocid területen dolgozó szakértői. Az előző, Prágában tartott ülésen elkezdett gyakorlat folytatásaként számos magyar szakmai szervezet is meghívót kapott, így a nyílt szekcióülésen részt vett a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége (MAKOSZ), a Magyar Egészségügyi Gázmesterek Egyesülete (MEGE), a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség (KOZMOS) és a Magyar Vegyipari Szövetség.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala