orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Elhízás: továbbra is túlsúlyos-e a magyarok kétharmada?

2014.10.14. Nyomtatás
Twitter
Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatot végez az OÉTI

Az elhízás világszerte egyre komolyabb problémát jelent a felnőttek és gyermekek körében egyaránt, hozzájárulva számos krónikus betegség (cukorbetegség, magas vérnyomás, szívinfarktus, szélütés, daganat, stb.) kialakulásához. A 2009-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat adatai szerint a felnőtt lakosság csaknem kétharmada túlsúllyal küzd, valamint számos táplálkozási kockázati tényező van jelen. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2014-ben megismétli a felmérést, hogy kiderítsék: hoztak-e pozitív változást az elmúlt évek erőfeszítései, illetve milyen további lépésekre lehet szükség.

Közismert, hogy a magyar emberek egészségi állapota rosszabb, mint Európa sok más országában. Az egészség szempontjából igen fontos szerepe van az életmódnak, kiemelten a táplálkozásnak és az egészséges testsúly megtartásának. Egészséges életmóddal például a szív- és érrendszeri betegségek közel háromnegyede, a daganatos betegségek egyharmada megelőzhető. Az egészségben töltött élet meghosszabbítható.

Jelenleg zajlik az Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF2014), melyet a Központi Statisztikai Hivatal koordinál. Ennek részeként végzi el az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (OTÁP2014) az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI). Az ELEF2014 válaszadói közül több mint háromezer felnőttet keresnek meg az ország 122 településén.

Az OTÁP2014 vizsgálat célja, hogy megismerjék a felnőtt lakosság táplálkozási szokásait, országos reprezentatív mintán, újból mérésekkel határozzák meg a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás előfordulását, valamint nyomon kövessék az időbeli változásokat. Ezek az információk – mint azt a 2009-es vizsgálat is bizonyította – hozzájárulnak a szükséges intézkedésekhez, beavatkozásokhoz, és ezáltal a lakosság egészségi állapotának javításához.

Az OTÁP2009 vizsgálat adatai alapozták meg ugyanis azokat az intézkedéseket, rendeleteket, programokat, melyek a lakosság egészségét szolgálják. Ilyenek például a chips-adó bevezetése és a transz-zsírsav rendelet, melyek hozzájárulnak az egészségesebb élelmiszerválasztékhoz. Ide sorolható továbbá a gyermekeink egészségét szolgáló közétkeztetési rendelet és a STOP SÓ! Nemzeti Sócsökkentő Program is.

Rendkívül fontos, hogy a vizsgálatra felkértek közül minél többen vállalják a részvételt!

Ez biztosíthatja, hogy a válaszadók megfelelően reprezentálják a magyar felnőtt lakosságot és nemzetközi összehasonlításra is alkalmas információkhoz juthassanak a szakemberek. Ezért az OÉTI arra kér mindenkit, akit felkeresnek a védőnők, illetve szakápolók, hogy aktív közreműködésükkel segítsék az ő munkájukat!

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

 

Gyakran ismételt kérdések

Mi az OTÁP2014?

Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) egy a felnőttek körében, országos reprezentatív mintán történő vizsgálat. Az OTÁP2014 eredményeként nemzetközileg is összehasonlítható adatokat kapunk a lakosság táplálkozására, tápláltsági állapotára vonatkozóan.

Miért van szükség erre a vizsgálatra?

Mert a teljes magyar lakosságra vonatkozó információk nyerhetők, a tápláltsági állapotra, a táplálkozás és az azt befolyásoló különböző tényezők közötti összefüggésekre. Az eredmények alapozzák meg azokat az intézkedéseket, rendeleteket, programokat, melyek a lakosság egészségét szolgálják.

Volt már régebben is ilyen felmérés?

Országos, méréssel egybekötött táplálkozási felmérést először az 1980-as évek végén végzett az OÉTI. A ’90-es években és az ezredforduló környékén is voltak kisebb felmérések, azonban a túlsúly és az elhízás meghatározása ezekben nem méréssel történt. 2009-ben végeztünk a mostanihoz hasonlóan vizsgálatot.

Hogyan választották ki a vizsgálatban résztvevőket?

Az OTÁP2014 résztvevőit az Európai lakossági egészségfelmérésben (ELEF) résztvevők közül tudományos statisztikai módszerrel választottuk ki. Az ország teljes, 18 éves és idősebb lakosságát reprezentálja a 122 településről kiválasztott 3369 személy.

Miből áll az OTÁP2014 vizsgálat?

Az OTÁP2014 során a vizsgálatban résztvevők táplálkozási naplót vezetnek az elfogyasztott ételekről, italokról. Egészségügyi szakemberek megmérik testsúlyukat, testmagasságukat, derék-körfogatukat, táplálkozással, mozgással kapcsolatos kérdéseket tesznek fel, valamint lépésszám-mérő segítségével a fizikai aktivitást kell megmérni.

Kik végzik a vizsgálatokat?

Az OTÁP2014 során védőnők és szakápolók keresik fel a vizsgálat résztvevőit, akik egy névre szóló OTÁP2014 igazolvánnyal valamint személyi igazolványukkal igazolják, hogy jogosultak a vizsgálat lebonyolítására.

Milyen műszereket használnak a vizsgálat során?

Hol zajlik a vizsgálat?

A vizsgálatot elsősorban – és hogy a résztvevőknek minél kevesebb fáradtsággal járjon – az otthonukban végzik a védőnők, szakápolók. Azonban, ha valakinek a munkahelyén biztosítottak a méréshez szükséges megfelelő körülmények, a vizsgálóval való egyeztetést követően lehetőség van ott is elvégezni a méréseket.

Mikor fog felkeresni a védőnő, szakápoló?

A vizsgálat első lépése volt, hogy egy beleegyezési nyilatkozatot kellett aláírnia. Ha ezen megadta telefonszámát vagy e-mail címét a vizsgáló felveszi Önnel a kapcsolatot és időpontot fog egyeztetni a mérések lebonyolítására. Ha a beleegyezési nyilatkozaton megjelölt egy konkrét időpontot, akkor a vizsgáló azon a napon megpróbálja Önnel felvenni a kapcsolatot.

Lehet-e módosítani a már egyeztetett időpontot?

Egy adott településről több ember is részt vehet az OTÁP2014 vizsgálatban, ahová a vizsgálónak el kell menni. A vizsgálók igyekeznek úgy megbeszélni időpontokat, hogy egy távolabbi településre lehetőség szerint csak egyszer kelljen odautazni. Kérjük, segítse ebben a vizsgálókat! Természetesen adódhatnak olyan nem várt események, melyek szükségessé teszik az időpont módosítását. Erről értesítse minél előbb a vizsgálót!

Mennyi időt vesz igénybe a mérés?

A vizsgálat (a testsúly-, testmagasság-, derékkörfogat-mérés, a kérdőív kitöltése) kb. 30 percig tart.

Az adataimmal mi történik?

A vizsgálat eredményeit sorszám alapján, az adatvédelmi jogszabályok előírásainak megfelelően kezeljük, a neve és címe és egyéb személyes adatai nem kerülhetnek arra jogosulatlanok birtokába.

Kötelező-e a vizsgálatban való részvétel?

Az OTÁP2014 vizsgálatban való részvétel önkéntes. Azonban arra kérünk mindenkit, hogy vegyen részt a vizsgálatban, hiszen egy-egy résztvevő a hasonló korú, táplálkozású embereket képviseli. Minél többen válaszolnak a kérdésekre, annál megbízhatóbbnak tekinthetők az eredmények.

Mikor lesznek elérhetők az OTÁP2014 adatai?

A vizsgálat első eredményei 2015 tavaszára várhatóak. A magyar lakosság tápláltsági állapotáról, táplálkozási szokásairól tematikus kiadványokból, az OÉTI honlapjáról és egyéb kommunikációs csatornákból értesülhet.

Hogyan hasznosulnak az OTÁP2014 eredményei?

A vizsgálat eredményei – mint azt a 2009-es vizsgálat is bizonyította – hozzájárulnak a lakosság egészségi állapotának javítását célzó intézkedések kidolgozásához, a beavatkozások hatásainak értékeléséhez. A korábbi, 2009-ben végzett OTÁP vizsgálat adatai segítettek pl. az egészségesebb élelmiszerválaszték kialakítását célzó chips-adó, a transz-zsírsav rendelet bevezetéséhez.

 

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet