orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Vízipipa – Ebbe is belefulladhatsz!

2014.06.11. Nyomtatás
Twitter
A vízipipa használatának veszélyeire hívja fel a figyelmet az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának (OEFI EKK) kampánya

A tévhitekkel ellentétben a vízipipadohány szívásával is nikotin és szén-monoxid jut a szervezetbe. A 20-tól 80 percig tartó vízipipázás során, annyi füst jut be a szervezetbe, mint száz cigaretta elszívásával. A Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés magyar adatai alapján, százból 17 fiatal szívott vízipipát 2013-ban. Az OEFI EKK figyelemfelhívó és ismeretterjesztő akcióba kezdett. A vízipipázás okozta káros hatásokat bemutató plakátok és infografikák kerülnek főiskolák, egyetemek, középiskolák, gyermekorvosi rendelők, bevásárlóközpontok jól látható felületeire. 

Téves az az állítás, hogy a víz megköti a vízipipa füstjében található káros anyagokat és a nikotint. Egy teljes vízipipa használattal - 20-tól 80 percig tartó pipázás, 50-től 200 pöfékeléssel - annyi füst és szén-monoxid jut be a szervezetbe, mint száz cigaretta elszívásával! A vízipipa egészségkárosító hatásaira az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2005-ben felhívta a figyelmet. A vízipipa füstje olyan vegyületeket (poliaromás szénhidrogén, PAH) tartalmaz, amelyek rákos megbetegedésekhez vezethetnek. Több kutatás is talált összefüggést a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rendszeres vízipipa használat között. Továbbá bizonyított, hogy a vízipipa füstje káros hatással van a tüdőkapacitásra, csökkenti a légúti funkciót és bizonyos fertőző betegségek terjedéséhez vezethet.

Az elmúlt évek felmérései azt mutatják, hogy akárcsak Európában, itthon is sajnos egyre többen használják a vízipipát. Az OEFI Dohányzás Fókuszpont (OEFI DF) 2012-es felmérése szerint a fiatalok 19 százaléka vízipipázott, 2013-ban ez az arány némileg csökkent, de még így is százból 17 fiatal szívott vízipipát. Magyarországon a fiatalok körében a cigaretta után a vízipipa a második leggyakrabban használt dohánytermék. A felnőttek körében is kimutatható mértékű a használata. A 18 év felettiek között, 2013-ban az OEFI DF felmérése szerint, ezer felnőttből 22 vízipipázott rendszeresen.

Az egyre terjedő vízipipa használat miatt az OEFI EKK figyelemfelhívó és ismeretterjesztő akcióba kezdett. A kampány során, Magyarországon egyedülálló módon, fluoreszkáló technológiával készített, a vízipipázás okozta káros hatásokat bemutató plakátok és infografikák kerülnek ki főiskolák, egyetemek, középiskolák, gyermekorvosi rendelők, bevásárlóközpontok jól látható felületeire.

Az OEFI EKK, a plakát, az infografika, valamint a témával kapcsolatos az egeszseg.hu honlapon megjelenő cikkek nyomtatható változatát, elektronikus úton eljuttatja az Egészségfejlesztési Irodákhoz (EFI), a Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek megyei képviseleteihez (NSZSZ) és az ország összes középiskolájába.

Hasznos weboldal: OEFI Egészségkommunikációs Központ – http://www.egeszseg.hu/

Országos Egészségfejlesztési Intézet
Egészségkommunikációs Központ
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala