orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Emelkedik a pázsitfűfélék és a kora nyári gyomok pollenkoncentrációja

2014.05.23. Nyomtatás
Twitter
Ahogy növekszik a hőmérséklet, úgy erősödhetnek az allergiások tünetei

A múlt héten az esők és a viharos szél jelentősen csökkentették a pollenkoncentrációt, most azonban, ahogy melegszik az idő, ismét gyorsan emelkedik a levegőben lévő virágpor mennyisége. Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat adatai szerint a tavaszi fák pollenszórása ugyan a végéhez közeledik, viszont megkezdődött a kora nyári gyomok és a pázsitfűfélék virágzása. Az allergiások számára hasznos tanácsokkal szolgálhat az Országos Környezetegészségügyi Intézet ingyenes, Pollen Napló szolgáltatása.

Az elkövetkező napokban elsősorban a pázsitfűfélék pollenje lehet jelen magas koncentrációban, sőt helyenként a nagyon magas szintet is elérheti. A hétvégén, a meteorológiai előrejelzés szerint ismét lehetnek záporok, zivatarok, de ennek hatására is csak átmenetileg és helyenként csökkenhet a pollenkoncentráció. Elkezdődött a csalánfélék virágzása is, pollenkoncentrációjuk várhatóan az ország nagy részén eléri a tüneteket okozó közepes szintet. Hetek óta tart a lórom és az útifű pollenszórása is, virágporuk mennyisége viszonylag lassan emelkedik, de helyenként ez is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

Ezzel párhuzamosan a tavasszal virágzó fák pollenszezonja a végéhez közeledik, már csak a kevésbé jelentős allergénnek számító fenyőfélék virágpora lehet jelen közepes, esetleg magas mennyiségben. Alacsony koncentrációban előfordulhat még a levegőben a bodza, a dió, az eperfafélék, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora. A kültéri allergén gombák koncentrációja emelkedik, elérheti a közepes, vagy a magas, esetleg a nagyon magas szintet is.

A pollenkoncentráció csökkentésért a kert- illetve földtulajdonosok is sokat tehetnek. A nyári gyomok esetében rendszeres fűnyírással, kaszálással javítható a helyzet. A parlagfű is megtalálható már a földeken, de még nem virágzik, a növény most jellemzően 15-20 centiméter magas. Ebben az állapotában még könnyű gyökerestől kihúzni a földből. Fontos kiemelni azt is, hogy a törvény szerint az ingatlantulajdonosoknak június 30-ig kell megakadályozniuk a parlagfű virágzását.

Az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Pollen Napló szolgáltatásának segítségével. Az ingyenes alkalmazás a www.pollendiary.com/Phd/hu weblapon keresztül érhető el egy gyors regisztrációt követően, és itt követhető, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amit adott időszakban a tartózkodási hely közelében mértek. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának mérési adatai, az aktuális pollenhelyzet térképes és szöveges formában is folyamatosan nyomon követhető az oki.antsz.hu, a www.antsz.hu és a www.facebook.com/tisztiorvos internetes oldalakon.

Országos Környezetegészségügyi Intézet
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala