orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Mi kerüljön Húsvétkor az ünnepi asztalra?

2014.04.16. Nyomtatás
Twitter
Tippek az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézettől

Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Krisztus feltámadása. A magyar és az európai keresztény hagyományban a húsvéti időszak alatt kiemelt jelentőséget kapnak az elfogyasztott ételféleségek. Ma már a húsvéti ételeket, alapanyagokat (bárány, tojás, sonka) szimbolikájuk mellett elsősorban az ízük és a hagyományok miatt fogyasztják. A családi összejövetelre, illetve a vendégeknek kínált ételek összeállításához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ad hasznos tanácsokat.

  1. Előre tervezzük meg milyen ételeket, italokat szeretnénk készíteni, ennek megfelelően állítsuk össze a bevásárló listát. Ez idő és költségkímélő is egyben.
  2. A felhasználandó alapanyag friss és jó minőségű legyen, ezért csoportosítsuk a megvásárolandó élelmiszereket: a friss zöldségek, gyümölcsök beszerzését hagyjuk az utolsó napokra.
  3. Szánjunk időt a vásárlásra! Olvassuk el a termékek címkéjét! A gyorsan romló élelmiszereknek fogyaszthatósági határidejük, a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek minőség-megőrzési időtartamuk van. Az élelmiszerek minőség-megőrzési időtartama az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi.
  4. Az üzletekben nyers, vagy hőkezelt sonkák közül választhatunk. Ha nyers sonkát vásárolunk, az elkészítésénél vegyük figyelembe, hogy alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilós.
  5. Ügyeljünk arra, hogy a sonkafélék és a húskészítmények sótartalma magas. Az ünnepek alatt jellemzően fogyasztott nyers sonkák sótartalma maximum 7% lehet, a hőkezelt sonkáké 4,5%.  A napi ajánlott sóbevitel maximum 5 gramm! A nyers sonkában lévő só mennyisége csökkenthető, ha a főzővizet többször cseréljük. A sonkához kínált zöldségeket, salátákat egyáltalán ne, a köreteket csak mértékkel sózzuk!
  6. A snidling, az újhagyma, a friss zöldpetrezselyem, a torma, a póréhagyma és más egyéb fűszerek (borsikafű, majoránna, hagyma, fokhagyma, kakukkfű) ízletessé teszik az ételt és jelentősen csökkentik a felhasznált só mennyiségét.
  7. Színesítsük az ünnepi asztalt zöldségekkel és gyümölcsökkel! Értékes összetevőik (pl. vitamin- és ásványianyag-tartalmuk) hozzájárulnak ahhoz, hogy az ünnepi menü egészségesebb legyen. Ilyenkor is törekedjünk naponta legalább 40-60 dkg zöldség- és gyümölcsmennyiség elfogyasztására. Újhagyma, különböző salátafélék, retek, zöldköretek, cékla, alma, eper – az enyhe időjárás miatt idén már magyar eper is megtalálható lesz az üzletekben – segítségével, négy-ötszöri étkezésre elosztva megvalósítható az ajánlás.
  8. A gyermekeknek szánt nyuszi-, bárány- és tojásfigurák kiválasztásánál törekedjünk a jó minőségű csokoládéáruk vásárlására. Válasszunk valódi ét- és tejcsokoládéból készült figurákat. A fehér csokoládéból előállított termékek cukortartalma magasabb. Az ünnepi sütemények mellett a csokifigurákban, csoki tojásokban található cukor hozzájárul a túlzott cukorfogyasztáshoz.
  9. Az ünnep alatti súlygyarapodás elkerülése érdekében próbáljuk csökkenteni az egyes fogások energia- és zsírtartalmát. Törekedjünk a mértékletességre: többször keveset együnk. Az előkészítés során a látható zsírt távolítsuk el a húsokról, húskészítményekről, így is csökkentve a telített zsírok bevitelét. A köretek egy részét helyettesítsük friss salátával, kefirből vagy joghurtból házilag készített öntettel. Házi készítésű salátaöntet receptet találhatnak az OÉTI húsvéti receptgyűjteményében (Egészséges receptek húsvétra). Sütemények készítésénél a finom- vagy rétesliszt egy részét helyettesítsük teljes kiőrlésű liszttel vagy búza-, illetve zabkorpával. Dúsítsuk süteményeinket gyümölccsel, és/vagy sovány tejkészítményekkel, túróval.
  10. Az ünnepek után a maradék sonkából számtalan étel készíthető, amit a hétköznapokban ebédre vagy vacsorára is kínálhatunk. Tehetjük tésztába, rakott ételbe, pizzára, sós süteménybe, levesekbe. Például: rakott sonkás tészta, sonkás pizza, sonkával sült zöldségek, sonkás kifli, ezeket friss salátával is tálalhatjuk.
  11. A húsvéti vendégjáráskor, locsolkodáskor az ünnepi kínálatból mértékkel fogyasszunk: egy gyomorrontás beárnyékolhatja az ünnepeket.
  12. Hasonló mértéket tartsunk az alkoholos italok fogyasztásánál, és a gyerekeket ilyenkor se kínáljuk meg ezekkel!

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet