- Előre tervezzük meg milyen ételeket, italokat szeretnénk készíteni,
ennek megfelelően állítsuk össze a bevásárló listát. Ez idő és költségkímélő
is egyben.
- A felhasználandó alapanyag friss és
jó minőségű legyen, ezért csoportosítsuk a megvásárolandó élelmiszereket:
a friss zöldségek, gyümölcsök beszerzését hagyjuk az utolsó napokra.
- Szánjunk időt a vásárlásra! Olvassuk
el a termékek címkéjét! A gyorsan romló élelmiszereknek fogyaszthatósági
határidejük, a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek minőség-megőrzési
időtartamuk van. Az élelmiszerek minőség-megőrzési időtartama az az
időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási
körülmények között megőrzi.
- Az üzletekben nyers, vagy hőkezelt
sonkák közül választhatunk. Ha nyers sonkát vásárolunk, az elkészítésénél
vegyük figyelembe, hogy alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi
órán át, ahány kilós.
- Ügyeljünk arra, hogy a sonkafélék és
a húskészítmények sótartalma magas. Az ünnepek alatt jellemzően
fogyasztott nyers sonkák sótartalma maximum 7% lehet, a hőkezelt sonkáké
4,5%. A napi ajánlott sóbevitel
maximum 5 gramm! A nyers sonkában lévő só mennyisége csökkenthető, ha a
főzővizet többször cseréljük. A sonkához kínált zöldségeket, salátákat egyáltalán
ne, a köreteket csak mértékkel sózzuk!
- A snidling, az újhagyma, a friss
zöldpetrezselyem, a torma, a póréhagyma és más egyéb fűszerek (borsikafű,
majoránna, hagyma, fokhagyma, kakukkfű) ízletessé teszik az ételt és
jelentősen csökkentik a felhasznált só mennyiségét.
- Színesítsük az ünnepi asztalt
zöldségekkel és gyümölcsökkel! Értékes összetevőik (pl. vitamin- és
ásványianyag-tartalmuk) hozzájárulnak ahhoz, hogy az ünnepi menü
egészségesebb legyen. Ilyenkor is törekedjünk naponta legalább 40-60 dkg
zöldség- és gyümölcsmennyiség elfogyasztására. Újhagyma, különböző
salátafélék, retek, zöldköretek, cékla, alma, eper – az enyhe időjárás
miatt idén már magyar eper is megtalálható lesz az üzletekben –
segítségével, négy-ötszöri étkezésre elosztva megvalósítható az ajánlás.
- A gyermekeknek szánt nyuszi-,
bárány- és tojásfigurák kiválasztásánál törekedjünk a jó minőségű
csokoládéáruk vásárlására. Válasszunk valódi ét- és tejcsokoládéból
készült figurákat. A fehér csokoládéból előállított termékek cukortartalma
magasabb. Az ünnepi sütemények mellett a csokifigurákban, csoki tojásokban
található cukor hozzájárul a túlzott cukorfogyasztáshoz.
- Az ünnep alatti súlygyarapodás
elkerülése érdekében próbáljuk csökkenteni az egyes fogások energia- és
zsírtartalmát. Törekedjünk a mértékletességre: többször keveset együnk. Az
előkészítés során a látható zsírt távolítsuk el a húsokról,
húskészítményekről, így is csökkentve a telített zsírok bevitelét. A
köretek egy részét helyettesítsük friss salátával, kefirből vagy
joghurtból házilag készített öntettel. Házi készítésű salátaöntet receptet
találhatnak az OÉTI húsvéti receptgyűjteményében (Egészséges receptek
húsvétra). Sütemények készítésénél a finom- vagy rétesliszt egy részét
helyettesítsük teljes kiőrlésű liszttel vagy búza-, illetve zabkorpával.
Dúsítsuk süteményeinket gyümölccsel, és/vagy sovány tejkészítményekkel,
túróval.
- Az ünnepek után a maradék sonkából
számtalan étel készíthető, amit a hétköznapokban ebédre vagy vacsorára is
kínálhatunk. Tehetjük tésztába, rakott ételbe, pizzára, sós süteménybe,
levesekbe. Például: rakott sonkás tészta, sonkás pizza, sonkával sült
zöldségek, sonkás kifli, ezeket friss salátával is tálalhatjuk.
- A húsvéti vendégjáráskor,
locsolkodáskor az ünnepi kínálatból mértékkel fogyasszunk: egy
gyomorrontás beárnyékolhatja az ünnepeket.
- Hasonló mértéket tartsunk az
alkoholos italok fogyasztásánál, és a gyerekeket ilyenkor se kínáljuk meg
ezekkel!
Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi
Intézet