orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Nemdohányzók védelme: két év, több mint százezer ellenőrzés

2014.01.23. Nyomtatás
Twitter
Különösen sok a probléma a buszmegállókban, pályaudvarokon, vasútállomásokon

A szórakoztató és vendéglátó-ipari egységekre szabták ki a legtöbb bírságot az elmúlt évben a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak megszegése miatt. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal éves összesítéséből az is kiderül, hogy tavaly közel 50 ezer egységet kerestek fel a tisztiorvosok és a közegészségügyi felügyelők.

2012. január 1-jén lépett hatályba a Nemdohányzók védelméről szóló törvény (Nvt.) módosítása, amely többek között megtiltotta a nyilvános zárt helyeken a dohányzást. Az Nvt. előírásainak betartását a megyei/fővárosi kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei járási/kerületi  intézetei ellenőrzik. 2012. január 1. óta összesen 106 ezer vizsgálatot hajtottak végre, ebből 56 ezer jutott 2012-re, 50 ezer pedig 2013-ra. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a tavaly kiszabott bírságok összege megközelíti a 13 millió forintot, míg a megelőző évben 12 millió forintnyi büntetést kellett befizetniük a szabálytalankodóknak.

A módosítás hatályba lépése után a jogszabály három hónapos türelmi időt adott az érintetteknek a felkészülésre, a vizsgálatok azonban már ekkor megkezdődtek, bírság kiszabására azonban ekkor még nem került sor. A türelmi időszak alatt átlagosan 5-6 kifogás jutott száz ellenőrzésre, a 2012. áprilistól decemberig tartó időszakban viszont már csak ezer ellenőrzésre jutott ugyanennyi. A kifogásolás aránya 2013-ban tovább csökkent, 0,4-0,5% körül alakult.

A legtöbb problémával a buszmegállókban, vasútállomásokon, pályaudvarokon találkoznak a felügyelők. Ezen a területen kirívóan magas, több mint 13 százalékos a kifogásolási arány. Emellett közterületeken és a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben tapasztaltak az átlagosnál több szabálytalanságot. A téli hónapokra jellemző, hogy egyes vendéglátóhelyek üzemeltetői sátrakat állítanak fel az egység előtt az eső, a hó, a hideg ellen. Ki kell emelni azonban, hogy ha az ilyen sátrak zárhatóak, akkor azok zárt térnek minősülnek, ott dohányozni nem lehet. Emiatt az elmúlt időszakban több vendéglátó-ipari egységre is milliós nagyságrendű bírságot kellett kiszabni.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak ellenőrzése 2014-ben is folyamatos lesz, emellett – az előző két év gyakorlatának megfelelően – több országos, kiemelt akcióellenőrzést is szervez Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala