orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Már a háziorvosoknál a térítésmentes szezonális influenza elleni oltóanyag

2013.11.07. Nyomtatás
Twitter
A rizikócsoportokba tartozók oltásához az idén is 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre

Az Országos Epidemiológiai Központ az influenzaszezonban folyamatosan figyelemmel kíséri az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók számát, illetve ezzel összefüggésben virológiai vizsgálatokat is végez. Az influenza figyelőszolgálat szeptember 30-án kezdte meg működését. Az elmúlt héten összesen 2 700 fő fordult orvosához influenzaszerű tünetekkel, jelenleg nincs influenza aktivitás hazánkban. Országos járványról akkor beszélünk, ha az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma meghaladja a heti 15 ezret. A járvány csúcsa általában február-március hónapokra esik. A védőoltást most, a járvány kialakulása előtt érdemes kérni!

Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, de általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt meggyógyulhat az, aki elkapja a fertőzést. Ugyanakkor komoly, kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést igénylő elváltozást is okozhat. Ebből a szempontból különösen veszélyeztetettek az idősebb korosztályok, a várandósok, a kisgyermekek, illetve a rossz általános egészségi állapotú emberek.

Az influenza vírusa rendkívül változékony, időről időre módosul. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hozzá beérkező jelentések alapján minden évben ajánlást dolgoz ki az influenza elleni vakcina összetételére. Fontos kiemelni, hogy az influenzavírusok változékonysága miatt az oltást évről-évre meg kell ismételni: az előző évi védőoltás nem ad védelmet a következő szezonra. A háromkomponensű vakcina az idén a következő vírustörzseket tartalmazza:

  • A/California/7/2009 (H1N1)pdm09

  • A/Texas/50/2012 (H3N2)

  • B/Massachusetts/2/2012

A 2013/14-es szezonban – az elmúlt évekhez hasonlóan – 1,3 millió vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók térítésmentes oltásához. A 65 év felettiek, a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók kérhetik a térítésmentes oltást háziorvosuktól. (A jogosultak köréről részletesebben a www.antsz.hu oldalon az „Influenza” menüpontban, illetve háziorvosuktól tájékozódhatnak.) Ebben a szezonban is többféle szezonális influenza elleni vakcina kapható gyógyszertári forgalomban, így az oltóanyag  azok számára is elérhető, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra.

Fontos tudni, hogy egyetlen védőoltás – így a szezonális influenza elleni vakcina – sem garantál 100 százalékos védettséget. Az influenza esetében rendkívül nehéz megjósolni, hogy mely vírustörzsek lesznek felelősek a járványért. A három komponensből álló oltóanyaggal végzett oltás több influenzavírus ellen nyújt védelmet. Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget.

Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala