orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Kinyithat a fadd-dombori strand, lehet fürdőzni a Faddi Holt-Dunában

2013.06.19. Nyomtatás
Twitter

Laboratóriumban vizsgálták meg a víz minőségét és a hínármentesítést is elvégezték a tolna megyei Fadd-Dombori strandján, így elhárult az akadály a kijelölt fürdőhely megnyitása elől.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete 2013. június 6.-án tartott ellenőrzést Fadd-Dombori I. és II. számú strandon. A szokásos, szezon előtti vizsgálat során a közegészségügyi felügyelő a parton rendezett állapottal találkozott, gondozott, parkosított környezettel készültek a szezonra, a megfelelő feliratokat kihelyezték, a jogszabályokban meghatározott képesítéssel rendelkező személyzet is rendelkezésre állt, csakúgy, mint a zuhanyzók, az illemhelyek és az öltözők.

Az ellenőrzés során azonban megállapította, hogy a fürdőzésre kijelölt területen a vízben és a víz felszínén is igen nagy mennyiségben halmozódott fel a vízi növényzet, illetve hínárosodást tapasztalt. Az üzemeltető vállalta, hogy a problémát még a tervezett nyitás előtt megoldják. A munkát a héten elvégezték, erről Fadd polgármestere tájékoztatta a területileg illetékes egészségügyi hatóságot. Egyúttal nyilatkozott arról is, hogy a holtág többi részén is elvégzik a hínár vágását, amire a tervek szerint június 24. és 28. között kerül sor. Megtörtént a fürdővíz laboratóriumi vizsgálata is, amely a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének tájékoztatása szerint – a vizsgált paramétereket illetően – megfelelő.

Ennek értelmében minden akadály elhárult a fadd-dombori strand megnyitása elől. A közegészségügyi felügyelők a szezonban is szoros figyelemmel kísérik a kijelölt szabadvízi fürdőhelyet, utóellenőrzések során vizsgálják a strand állapotát és a vízminőséget. Emellett azt is előírták, hogy a szezonban még 3 alkalommal kell mintát venni a vízből.

A Faddi Holt-Duna az európai unió, több év eredményét visszamenőleg is elemző minősítési rendszere szerint a 2009-2012. évre vonatkozó vizsgálatok alapján „jó” besorolást kapott.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály