orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Öntsünk vizet a pohárba!

2013.03.16. Nyomtatás
Twitter
Már lehet jelentkezni a vízfogyasztást népszerűsítő Happy-hét 2013 programra

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) az idén negyedik alkalommal hirdeti meg vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hét programját, az általános iskolák számára.

A HAPPY-hét hosszú távú célja, hogy minden iskolában a mosdókon kívül is hozzáférhető legyen az ingyenes ivóvíz, növekedjen a gyermekek víz- és csökkenjen a cukrosüdítő- fogyasztása, hozzájárulva ezzel is a gyermekkori elhízás megelőzéséhez.

A program oktatásra és az egészséges választék biztosítására épül. A hét során a tanulók, az OÉTI által kidolgozott, kreativitást, ügyességet igénylő feladatok, játékos programok és interaktív oktatóanyag segítségével ismerkednek az egészséges folyadékfogyasztási szokásokkal. A tanulók a gyakorlatban is megtapasztalhatják a vízfogyasztás előnyeit: az OÉTI segítségével az iskolák nagy részét vízforgalmazó cégek látják el ballonos vagy palackozott vízzel, máshol az iskolai étkezőbe, osztálytermekbe kihelyezett, vízzel teli kancsókkal és egyéb kreatív módon biztosítják a mosdón kívüli vízvételt.

A programhoz tavaly összesen 110 oktatási intézmény 30.000 tanulója csatlakozott. A visszajelzések szerint a pedagógusok kivétel nélkül hasznosnak ítélik a programot, amely a gyerekek körében is nagy népszerűségnek örvend. Az intervenció hosszú távon is eredményesnek bizonyult: a diákok egészségesebb folyadékfogyasztási szokásokat alakítottak ki, az évek során több iskolában beszüntették a cukros üdítők árusítását, míg máshol ivókutakat, ballonos víz-adagolókat helyeztek ki.

A kezdeményezéshez csatlakozni kívánó általános iskolák regisztrálása már elindult. A programot sikeresen teljesítő iskolák nyereményjátékon vesznek részt. A HAPPY-hét fődíját a program végeztével sorsolja ki az OÉTI, azok között az iskolák között, melyek a program legtöbb elemét megvalósítják. A HAPPY-hét fődíja egy 30 tanuló részére szervezett, játékos oktatással egybekötött főzőtanfolyam A főzés 6alma főzőiskolában.

Az iskolák jelentkezését legkésőbb 2012. március 18-ig a
happyhet@oeti.antsz.hu
címen várják.

Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet