orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Projektek » TÁMOP-6.1.3 » Almenük » Alprojektek » Méhnyakszűrés

Dr. Koiss Róbert Ph.D. szülész-nőgyógyász, nőgyógyász onkológus, a projekt szakmai vezetőjének tájékoztató levele

2014.02.21. Nyomtatás
Twitter

A TÁMOP-6.1.3.A-13/1-2013-0001 azonosító jelű, „Pilot jellegű szűrőprogramok (védőnői méhnyakszűrési illetve vastagbélszűrési programok) kiterjesztésének támogatása” című kiemelt projekt szakmai vezetése azon nőgyógyász orvosokat keresi, akik szívesen részt vennének a védőnők gyakorlati képzésben.

A daganatos megbetegedések okozta halálozások száma Magyarországon igen magas. A nők daganatos halálozása - daganattól függően - 28-37%-kal magasabb az uniós átlagnál, ezen belül a méhnyakrák okozta halálozás ma háromszorosa az unió legfejlettebb országaihoz képest.

A méhnyakrák megelőzésére az egyik leghatékonyabb módszer a szűrővizsgálat. Hazánkban 2003-ban került bevezetésre a szervezett formában történő szűrés. Ez azt jelenti, hogy minden 25-65 év közötti nő meghívólevelet kap a 3 évenkénti szűrővizsgálaton történő részvételre. Sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel, és a betegség áldozattá válnak, miközben a betegség szűréssel megelőzhető lenne.

Most – európai uniós támogatással – újabb nagy lépést tehetünk ezen a területen, a védőnői méhnyakszűrés országos kiterjesztésével.

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket a TÁMOP-6.1.3.A-13/1-2013-0001 azonosító jelű, „Pilot jellegű szűrőprogramok (védőnői méhnyakszűrési illetve vastagbélszűrési programok) kiterjesztésének támogatása” című kiemelt projektről.

A Nemzeti Rákellenes program a méhnyakszűrés területén, a sikeres külföldi példákat követve feladatául határozza meg az előképzett szakdolgozók, így a védőnők bevonását. A feladat illeszkedik a területi védőnők - 49/2004. (V.21.) ESZCSM rendeletben nevesített - tevékenységébe, mert szűrővizsgálatokat és egészségfejlesztő tevékenységeket végez, nővédelmi feladatokat is ellát a védőnő.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, mint projektgazda vállalja a Védőnői Méhnyakszűrési Program kiterjesztését önként jelentkező védőnők bevonásával. Biztosítja a védőnők elméleti és gyakorlati képzését, majd ezt követően a szűrést vállaló védőnők részére a védőnői méhnyakszűrés végzését.

A képzés (elméleti, illetve elméleti és gyakorlati képzés) országosan kiterjesztett.

A gyakorlati képzés célja, hogy a védőnő megismerje a kenetvétel teljes folyamatát, megtanulja a kenetvétel technikáját, módját, és jártasságot szerezzen az önálló védőnői, népegészségügyi méhnyakszűrés végzésében.

A kenetvételi gyakorlatok sikeres és eredményes lebonyolításához, valamint a képzett védőnőknek a szűrésbe történő hatékony bekapcsolódásához szükséges az, hogy a gyakorlatvezető nőgyógyász mentorszerepet vállaljon. A gyakorlatvezető nőgyógyász kulcsszereplője a betegkommunikáció, a helyes sejtkenet mintavétel eljárás, és a preventív gondolkodás védőnői szinten történő megtanításának. Az oktatáson túl a védőnő által kiszűrt sejtkenet eltérések esetén, a védőnő számít az oktató nőgyógyász szakmai segítésére.

Ennek megvalósításához a Szülészet és Nőgyógyászat, Asszisztált Reprodukció Szakmai Kollégium szakmai támogatásáról biztosította a projektet.

Azon nőgyógyász orvosokat keresi a projekt szakmai vezetése, akik szívesen részt vennének a védőnők gyakorlati képzésben.

Kérem, Árváné Egri Csilla szakmai alprojektvezető arvane.csilla@oth.antsz.hu e-mail címére jelezze, akiket megkereshet a projekt szakmai vezetősége, felkérheti a védőnők kenetvételi gyakorlati vezetésére.

Baráti üdvözlettel:

dr. Koiss Róbert
szakmai vezető