orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Projektek » TÁMOP-6.1.3 » Almenük » Alprojektek » Méhnyakszűrés

A méhnyakrák megelőzéséért – együtt!

2014.02.09. Nyomtatás
Twitter

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusában jött létre. Létrehozásának oka az alapítvány elnökének személyes érintettsége volt a méhnyakrák betegségben, valamint, az, hogy nem volt korábban olyan szervezet Magyarországon, ami csak és kizárólag ezzel a betegséggel foglalkozott volna. A Mályvavirág Alapítvány az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét keretén belül egy budapesti bevásárlóközpontban tartott rendezvényt, ahol a védőnői méhnyakszűrési program, illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal munkatársai is részt vettek. Árváné Egri Csilla szakmai alprojekt vezető és Fehér Erika vezető-főtanácsos védőnő, valamint Dr.Tobak Orsolya főiskolai docens, okleveles védőnő „Védőnői méhnyakrákszűrés - mint lehetőség” címmel tartottak előadást, beszélgettek az érdeklődőkkel, és bemutatták a „Három nő” című, a 25-65 év közötti nők szervezett szűrésen való részvételére ösztönző filmet.

A méhnyakrákos nők gyógyulásért és a megelőzésért

Az alapítvány mind az elsődleges és másodlagos prevencióban, mind a rehabilitációban segít azokaknak, akik bármilyen formában érintettek a méhnyakrákban. Legyen az maga a beteg, vagy párja, szülei, barátai, barátnői, testvére. Felhívják az egészségesek figyelmét a megelőzésre, segítenek a felmerülő kérdések megválaszolásában. A műtéten, kapcsolt terápián átesetteknek fizikai és lelki rehabilitációt dolgoznak ki, szakembert ajánlanak, beszélgető klubot szerveznek, céljuk, hogy ők is újra teljes életet élhessenek.

Öten, önkéntesen indították az alapítványt: Dr. Major Tamás, Dr. Bartha Tünde, nőgyógyászok, Dr. Tóth Miklós, Horváth Szilvia és a szervezet elnöke, Tóth Icó. Azóta csatlakozott még hozzájuk Szabó Szilvia, Sallai Krisztina, Szabó Andrea és Nemes-Botlik Erzsébet. Így alkotják kilencen a lelkes és olykor kissé megszállott csapatot. Van közöttük családanya, leendő édesanya, orvos, marketinges, újságíró, PR szakértő, de mind egy cél érdekében indítanak mozgalmat, az pedig, az, hogy minél több lányt, nőt, édesanyát lehessen megmenteni, hogy a méhnyakrák betegséget megelőzzük!

Együttműködés a védőnőkkel

2014. január 19-25. között, a 8. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét keretén belül találkoztak Csordás Ágnessel, a Magyar Védőnők Egyesületének elnökével, Fehér Erikával, Árváné Egri Csillával és Dr. Tobak Orsolyával. „Hiszem, hogy a jó jót vonz, és örülök, hogy ebben az esetben is igaz volt ez. Tiszteletet érdemlő nőket ismertünk meg, amely visszaigazolta azt is, ahogy a mi, laikus női oldalunk gondol egy védőnőre: a védőnő mindig kedves és segítőkész! Nagyon jó édesanyaként azt látni, hogy a védőnők minket, felnőtt nőket is óvnak és segítenek abban, hogy egészségesen neveljük fel a gyermekeinket!” – vélekedik Tóth Icó.

A Mályvavirág Alapítvány szeretné segíteni a védőnők munkáját a méhnyakrákszűrésben, akár a kommunikációban, akár a szervezésben, akár jó példák bemutatásával, közvetítésével. „Forduljanak hozzánk, ha kérdésük merül fel, vagy megosztanák velünk történetüket. Szívesen segítünk abban is, mivel tud a védőnő egy méhnyakrákos nőnek lelki segítséget nyújtani. Bárkivel szívesen beszélgetünk, bármilyen kérdés vagy kérés merülne fel.” – emelte ki az alapítvány elnöke. Hozzátette: „Szeretném emellett elismerésemet kifejezni munkájuk iránt, és azt kívánni, hogy fogadják bizalommal, szeretettel a nők Önöket! Kevés beteget, jó egészséget kívánok mindannyiójuknak!”