orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Projektek » TÁMOP-6.1.3 » Almenük » Alprojektek » Méhnyakszűrés

Védőnői Méhnyakszűrő Program: a TÁMOP 6.1.3/A projekt segíti a már korábban szűrést végző védőnők munkáját

2013.11.12. Nyomtatás
Twitter

Az úgynevezett Védőnői Méhnyakszűrő Program (VMP) keretein belül 285 védőnő végzett körzetében méhnyakszűrést. Számukra szerveztek továbbképzést 2013. október 24-én és 25-én Budapesten, illetve Nyíregyházán. A cél a korábbi programhoz hasonlóan most is az, hogy közel vigyék a szűrés lehetőségét a lakossághoz, ezzel fokozva a méhnyakszűrés eredményességét.

 

A TÁMOP-6.1.3/A projekt egyik kiemelt célja, hogy a védőnőket felkészítse és bevonja a méhnyakszűrésbe, támogassa aktív szerepvállalásukat a megelőzésben. Az októberben megszervezett, akkreditált továbbképzésen 221 olyan védőnő vett részt, akik már korábban is végeztek hasonló tevékenységet. Voltak köztük olyanok, akik jelenleg is szűrnek, de olyanok is, akik most nem végeznek ilyen tevékenységet. Mindenkit arra bíztattak, hogy a méhnyakszűrés szervezését, illetve magát a szűrést illesszék be napi tevékenységek közé. A képzésen az ehhez szükséges legújabb szakmai ismereteket sajátíthatták el.

A korábbi tananyagok elméleti és gyakorlati tudnivalókat tartalmaztak. A most kidolgozott új tananyag mindezt kiegészíti a legfrissebb szakmai és tudományos eredményekkel, informatikai ismeretekkel és kommunikációs elemekkel. A szeminárium során a védőnők gyakorlati segítséget kaptak, megtanultak olyan módszereket, amelyekkel eredményesebbek lehetnek a méhnyakszűrési tevékenység során.

Az ország különböző részeiből érkező védőnők megoszthatták egymással tapasztalataikat, a jó gyakorlatokat, ami szintén komoly segítséget adhat a jövőbeli munkához.

A projekt 189 védőnővel szerződést kötött, ők 2013. október 25-től a TÁMOP-6.1.3.A-13/1-2013-0001 „Pilot jellegű szűrőprogramok (védőnői méhnyakszűrési illetve vastagbélszűrési programok) kiterjesztésének támogatása” projekt keretében szűrést végezhetnek körzetükben.

 

 

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Fodor József Terme megtelt a képzésben részt vevő védőnőkkel 

Prof. Dr. Füzesi Zsuzsanna kommunikációs ismereteket oktatott a védőnőknek 

Képzés Nyíregyházán 

Tesztírás Nyíregyházán