orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Projektek » EKOP-1.A.2-2012-2012-0014

Elindult a komplex népegészségügyi informatikai rendszer fejlesztése

2015.11.23. Nyomtatás
Twitter

 2013.11.20 

Elindult az ÁNTSZ új „Gyorsreagálási képességet növelő komplex informatikai rendszer országos kiterjesztése és továbbfejlesztése” című projektje. Az OSZIR rendszer jelentős mértékben felgyorsítja az ügykezelést, összetettebb statisztikai kimutatások elkészítését teszi lehetővé. Mindemellett növeli a lakosság egészség-biztonságát. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv keretében az Elektronikai Közigazgatás Operatív Program (EKOP) „Ágazati pályázat a közigazgatási szolgáltatások belső folyamatainak megújítására” konstrukcióban valósul meg, összesen 297,6 millió forint vissza nem térítendő támogatásból.

Elindult az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közép-magyarországi (KMR) régióban már működő Gyorsreagálási Képességet Növelő komplex informatikai rendszerének (OSZIR) országos kiterjesztése és továbbfejlesztése.

Erre azért van szükség, mert az adminisztráció és adatbázis-kezelés – az új rendszert működtető KMR régiót leszámítva – elavult. Emellett ki kell szolgálni az Európai Unió felé megnövekedett adatszolgáltatási kötelezettséget is, amire a régi, most felváltandó rendszerek már csak részben képesek.

A projekt végrehajtása során bővül a Szolgáltató Központ hardver és szoftver infrastruktúrája. Sor kerül az 5 évnél öregebb munkaállomások cseréjére, valamint a megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek (NSZSZ) bevonásával az érintett munkatársak oktatására. A KMR régión kívüli területek adatai is beépülnek az OSZIR rendszerbe. Számos terület, pl. egészségügyi szolgáltatói rendszerek, laborrendszerek elektronikus illesztése történik meg.

Az EU támogatásával végrehajtott projekttel megvalósuló OSZIR rendszer célja, hogy hatékonyan támogassa az ÁNTSZ szakmai feladatellátását. A sürgősségi ellátás támogatása, a katasztrófavédelem kiegészítése, a járványügyi biztonság, a kémiai biztonság, valamint a sugárbiztonság növelése által nagymértékben növeli a teljes magyar lakosság egészség-biztonságát. A rendszer továbbfejlesztésével létrejövő visszakereshető, összevethető, komplex adatbázisokkal jelentősen csökken az adminisztrációval, adatrögzítéssel eltöltött idő. Az új rendszer a kistérségi struktúrát felváltó járási rendszer által támasztott követelményeknek is megfelel, ezáltal eleget téve a törvényből eredő kötelezettségnek.

A sajtóközleményt dokumentum formában itt tölthetik le (doc)

A projektről bővebben a https://www.antsz.hu/projektek oldalon olvashatnak.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu